Jak se vyznat v mezistěnách

Začneme litými mezistěnami

Lité mezistěny se vyrábějí za pomoci forem, které jsou nejčastěji vyrobeny ze silikonu. Licí formu na mezistěny si můžete zakoupit ve specializovaných obchodech, a nebo kdo je zručnejší dokáže si ji vyrobit sám.

Pokud byste si sami chtěli vyrábět mezistěny, tak výhodou tohoto způsobu výroby jsou relativně nízké náklady na pořízení. Ovšem dají se pořídit i propracované formy, které už něco stojí.

Asi největší nevýhodou je, že za 1 hodinu vyrobíte cca 2 kg mezistěn. Což není pro většího včelaře pak ekonomické. Zároveň do 1 kg máte třeba pouze 10 ks mezistěn.

A jak je to s válcovanými mezistěnami?

Válcovaným mezistěnám se také říká lisované mezistěny. Válcované mezistěny se vyrábějí metodou za tepla, a nebo metodou za studena.

Metoda za tepla spočívá v lití teplého vosku přímo na rotující gravírované válce. Taktéž se tento postup výroby nazývá kontinuálně litý. V tomto ohledu existuje terminologická nejednotnost. Do jednoho kila máte cca 12 ks mezistěn, neb jsou silnější, než válcované za studena. Zároveň nevydrží při nízkých teplotách.

Při výrobě mezistěn metodou válcováním za studena se nejdříve lisuje hladký plát vosku, který nejprve zchladne a teprve poté se studený hladký plát vosku lisuje přes gravírovanané válce. 

Na první pohled se zdá, že oba typy výroby jsou v pořádku. Ale při podrobnějším prostudování jsou rozdíly znatelené. Mezistěny vyrobené metodou za studena mají nejvyšší stupeň pružnosti a jsou nejvíce odolné. Z takto vyrobených mezistěn si můžete vyrobit například včelu, stočit ji do spirály a nic se jí nestane, což je jejich velká výhoda. Lépe vydrží i přepravu z místa na místo. Naproti tomu mezistěny vyrobené metodou za tepla jsou považovány za nejhorší, neboť jsou velmi křehké a často nevydrží převoz. Pokud Vám nějaké mezistěny tohoto typu zůstanou do další sezóny, mají tendenci rozpadat se v rukou, aniž byste se jich skoro dotkly.  To se Vám v případě mezistěn válcovaných za studena nestane. Mezistěny válcované za studena vydrží i nižší teploty (cca 6°C), než zkřehnou. Máte jich do 1 kg více, cca 14 ks při rozměru RM 39*24. Je ovšem nutné se naučit správně drátkovat rámečky, protože při horkých dnech, spojených s velkou váhou (např. plně naplněný rámek medem a na něm včely) mají tendenci sjíždět. Řešení je jednoduché - 1. zvlnění drátků, které ale musí být řádně napnuté, 2. drátkování do křiva. 

Tak už jste se rozhodli, které mezistěny si vybrat pro své včelky a svoji práci s nimi?

 My ano :-). Naše mezistěny můžete zakoupit zde. Ale také u prodejců jako je včelí obchod Jahan a VP Ještěd.