Mateří kašička a apilarnil, rozdíly a k čemu jsou

Nejprve mateří kašička. Ideální období, kdy sbírat mateří kašičku z matečníků je 4.den. Mateří kašičku můžete sbírat i z buněk trubců a dělnic, ale není tak kvalitní (může obsahovat směs medu a pylu) a především jí je velmi málo. Proto se na její sběr využívají matečníky. Ani tentokrát se nebudu zaměřovat na její složení, každopádně důležitou složkou mateří kašičky (kromě vitamínů, minerálů, atd.) je ženský hormon estrogen, který předurčuje tento včelí produkt pro léčbu, či podpůrnou léčbu především ženských obtíží.

Ještě bych ráda zmínila, že odběr mateří kašičky podléhá pár důležitým pravidlům. V první řadě nesmí přijít do styku s kovem, je nutné jí chránit před sluncem, vyšší teplotou a vzduchem. Ideální tedy je, pokud je uchovávána v medu (samozřejmě tomu předchází promptní zpracování) a to max. do 2%, aby nedocházelo ke kvašení medu, pokud je v nativním stavu, a nebo v lyofilizovaném stavu a to jak ve volném prášku nebo v tabletách. Lze jí taktéž mrazit. Volně prodávaná mateří kašička v injekčních stříkačkách, která je zasílána přes celou republiku bez chladícího boxu, je dle mého názoru, již degradována. To je i důvod, proč používám u svých pacientů mateří kašičku lyofilizovanou nebo v tabletách.

S mateří kašičkou mám výborné zkušenosti při léčbě boreliózy (v kombinaci se včelím jedem a propolisem). Dále při léčbě roztroušené sklerózy, po infarktu myokardu či dalších kardiovaskulárních onemocnění, po mozkové mrtvičce nebo při různých neuropatiích (opět v kombinaci s dalšími včelími produkty). Je vhodná i pro posílení imunitního systému či na anémii jak dospělých, tak dětí. Ovšem u dětí bych byla velmi opatrná v jejím dávkování, abyste neurychlili jejich hormonální vývoj. V případě ženských obtíží jako je nepravidelná či bolestivá menstruace, přechod, problémy s početím, kombinuji mateří kašičku s apilarnilem. Stejně tak v případě, že problémy s početím jsou na straně muže (zde je naopak mateří kašička doplňkovým produktem k apilarnilu).

Mateří kašička má schopnost (dle několika zahraničních studií, které lze nalézt na pubmed.gov) opravovat orgány na buněčné úrovni. Proto jí používám u pacientů s různými druhy neuralgií, ale také při problémech gastroenterologického rázu – např. s játry, žaludečními vředy, atd. Samozřejmě v rámci synergie je nutné používat i další včelí produkty a to vždy dle toho, jaký problém řešíte. Krásně se kombinuje s medem a pylem. Využití najde i při podpůrné léčbě štítné žlázy.

Výborné výsledky má taktéž při psychických obtížích jako je syndrom vyhoření, deprese, vyčerpání. Ale zde z vlastní zkušenosti mohu doporučit spíše „zázračný med“, jehož recept jsem psala v článku o medu v kombinaci s apilarnilem. Na „horší“ stavy má mateří kašička příliš pozvolný účinek a někdy i nedostatečný, kdyžto apilarnil funguje rychleji a silněji. Kromě toho, mateří kašičku máte již v daném medu. Opět je ale nutné brát veškerou „léčbu“ individuálně a přihlédnout k případným kontraindikacím!

Když už jsem u těch kontraindikací, tak nejvážnější jsou onkologická onemocnění. Stále jsme ještě nezjistili, proč u některých pacientů mateří kašička stav zlepšuje a u jiných zhoršuje. Mám pacientku, která si doslova „vyhádala“ mateří kašičku, aby po onkologickém onemocnění lymfatických uzlin mohla otěhotnět. Podařilo se, a i její zdravotní stav po chemoterapiích a ozařování, se výrazně zlepšil. Ovšem v tomto případě nabádám opravdu k velké opatrnosti!

Nesmím samozřejmě zapomenout i na její vnější využití. V kosmetice se používá na zmírnění stárnutí a vyhlazení vrásek, takže po jejím pravidelném použití je pleť nejen krásně vyživená, ale i projasněná a všem dámám je ihned 18 let

Potřebujete mateří kašičku? Není problém..máme čistou mateří kašičku, nebo mateří kašičku s pylem a vitamínem C.