Šestihranné buňky – záměr nebo náhoda

Tuto domněnku v roce 1999 potvrdil i Thomas C. Hales, který se zaměřil na šestiúhelníky z matematického hlediska. Od této doby nikdo nepřišel na lepší způsob, jak lépe využít prostor v plástvi.

Když se ale podíváte, jak včely buňky staví, zjistíte, že z původního šestihranu, je nahoře najednou kruh a šestihran je ukončen půlkruhovou „čepičkou“. Tak jak to vlastně je? Daným problémem se zabýval i známý astronom Johanes Kepler. Ten předpokládal, že dno komůrek je tvarované do pravidelných rovných ploch. Ale ani toto není pravda. Jedná se o optický klam. A nebyl a není jediný, který se zabývá tímto prazvláštním přírodním tvarem. Mnoho matematiků zkoumá buňky včel již dlouhá století a snaží se přijít na to, proč zrovna tento tvar včely stavějí a v čem je výhodný. Jak jinak, hlavně pro využití pro další díla člověka. Díky tomuto zkoumání, přišli matematici na mnohé postupy, které dnes používají při programování různých úloh.

Tak ještě jednou, jak to tedy je? V roce 2004 se přišlo na to, že včely opravdu vytvářejí kruh, ale díky vlastnostem včelího vosku, vznikají z kruhu šestiúhelníky. Samozřejmě to má několik podmínek. Z fyzikálního hlediska dochází ke změně tvaru komůrek díky působení povrchového napětí v místech spojů stěn. Můžeme si to představit tak, že v tomto místě se postupně srážejí dohromady do jednoho bodu, a v důsledku napřimují původně zakřivené stěny kružnic do šestiúhelníků. Je však nutné, aby vosk měl dostatečnou teplotu a to mnohdy vyšší i o 10°C, než je v jiné části úlu.

Opravdu je to tak? Vědci se stále mezi sebou přou, jestli včely záměrně staví šestihrany, nebo jestli je to jen výsledek vlastností stavebního materiálů a doopravdy staví kruhy. Možná jednou někdo natočí jedinou včelu, která postaví svou buňku a tím i vysvětlí, jak to doopravdy je. Do té doby tu máme dva tábory, které se vždy budou mezi sebou přít, a dokazovat svá tvrzení různými měřeními a zkouškami.

Tak či onak, je jedno jaké buňky včely staví, důležité je, aby byly zdravé a pro nás lidičky občas vykouzlily nějaké ty včelí produkty. Mezistěny ze včelího vosku, i se šestihrannými buňkami, si můžete koupit zde.

Zdroj: http://technet.idnes.cz/vceli-plastve-jsou-kruhove-dd9-/veda.aspx?c=A130718_182230_veda_mla