Včely a včelaření

Že o včelách víte úplně všechno? Tak to vám gratuluji. Já ani po těch letech včelaření a po vystudování včelařské školy v Nasavrkách, nemůžu říci, že o včelách vím vše. Dokonce bych řekla, že u mě platí: "Vím, že nic nevím". Každý rok nás včely překvapují nejen svým chováním, ale i adaptací na přírodní podmínky v blízkosti jejich domova. 

Mě osobně fascinuje jejich hierarchie, jejich smysl pro komunitu, pomoc a soudržnost. Jsem fascinována jejich vlastnostmi, ale i tím vším, co dokážou. Jejich tělo je úžasný stroj, plný zajímavých waw informací. Vždyť kdo z vás věděl, že včely mají pět očí, a i přes tento fakt nevidí barvy jako my? Kdo z vás věděl, že včela má srdce v zadečku a nemá žíly, tudíž její (krev) hemolymfa teče volně prostorem těla? 

Každý rok si myslíme, že už jsme vychytali a zautomatizovali veškeré aktivity u včel, aby nám každý rok děvčata vytřela zrak. Vždyť rozvoj včelstva je přímo úměrný rozvoji v přírodě, což mění délka a síla zimy, nástup jara, či pastva dostupná v okolí. I když mám hodně nastudováno, neb to sama učím, tak mě každý rok dokážou holky překvapit něčím novým. Víte čím třeba naposled? Poprvé jsem slyšela včelí matku tůtat. Že nevíte co to je? Tak zkuste kouknout do některého ze článků níže. 

Uvidíte, že se o včelách můžete dozvědět stále něco nového, něco totálně waw. :)

Jak včely vidí: všude samá záře

Jak včely vidí: všude samá záře

Včelky jsou fascinující tvorové, a jejich způsob vnímání světa je úplně odlišný od toho, co známe z lidské perspektivy. Připravila jsem pro vás článek, který se zaměřuje na to, jak včelky vidí a jakým způsobem se orientují ve svém prostředí.


Onemocnění včel

Onemocnění včel

Nemoci včel jsou závažným problémem pro včelaře. Tyto choroby mohou vážně ovlivnit zdraví a stabilitu včelstev. Od varroázy, která je způsobena roztočem Varroa destructor, až po virové infekce a bakteriální onemocnění, jako je mor včelího plodu, či houbové onemocnění nosemóza, jsou včely náchylné k různým patogenům. Včelaři musí být obezřetní a pravidelně monitorovat svá včelstva, aby předešli šíření těchto nemocí.


Včely samotářky: Osamocené hrdinky naší přírody

Včely samotářky: Osamocené hrdinky naší přírody

Druhů včel je velké množství, a nejsou to jen včely, které žijí ve velkém společenství. Existují i včely samotářky, které žijí nenápadně a přesto jsou pro naši přírodu nesmírně důležité. Představme si tyto malé hrdinky, prozkoumejme, kolik druhů včel samotářek se vyskytuje v České republice, a naučme se, jak jim můžeme pomoci.


Útoky včel, vosk a sršňů: Jak se bránit proti jejich jedu?

Útoky včel, vosk a sršňů: Jak se bránit proti jejich jedu?

Venkov i město se v letním období proměňují v bitevní pole, kde nejneočekávanějšími útočníky jsou nevinně vypadající, ale nebezpečné včely, vosy a sršně. Pohled na letecké akrobaty obvykle vzbudí respekt, a někdy i strach, zvláště pokud máme zkušenost s jejich ostrými žihadly. Ale co vlastně do našeho těla vpíchnou? A jak si poradit s jejich útokem v duchu hesla „Vědění je moc“?


Co láká včely: Porozumění přitažlivosti a klíčové rostliny

Co láká včely: Porozumění přitažlivosti a klíčové rostliny

Pro mnohé z nás představují včely zdroj obdivu i strachu. Tito opylovači hrají klíčovou roli v ekosystémech po celém světě, avšak jimi přenášené žihadlo může vyvolávat obavy. Včely jsou přitahovány různými faktory, od rozkvetlých zahradních rostlin po lidské činnosti, které jsou pro ně zdrojem potravy, tak nezamýšleným lákadlem.


Co zabíjí včely: Boj proti toxinům a podpora včel

Co zabíjí včely: Boj proti toxinům a podpora včel

Včely jsou nejen neocenitelnými opylovači, kterým vděčíme za mnoho plodin, ale i zdrojem produktů jako med, propolis a mateří kašička, které jsou uznávané pro své léčivé vlastnosti v apiterapii. Nicméně, dnešní včely jsou vystaveny řadě hrozeb, které mohou vést k jejich úbytku a dokonce vyhynutí. V tomto článku se zaměříme na různé druhy toxinů, které včely ohrožují, a na praktiky zemědělství, které mohou být šetrné nebo naopak ničivé pro jejich obyvatelstvo. Dále představíme praktické tipy, jak může každý z nás přispět k ochraně včel, což je zároveň přínosem pro udržitelnost naší ekosystému.


Povídání o životě včel 4.díl

Povídání o životě včel 4.díl

Už se rojí - co to vlastně je roj? A proč to ty včely dělají?

„Včelaři, uletěly ti včely“. Tuto větu, již za necelé dva měsíce (květen, přelom června), někteří z nás uslyšíme často.

Co to ale znamená, když včelaři uletí včely? Máte se bát? A jak se zachovat, si povíme už teď. A až nastane ten čas, budete připraveni.


Povídání o životě včel 3.díl

Povídání o životě včel 3.díl

Náš spolužák na včelařském učilišti nám vyprávěl příběh, kdy jedné paní redaktorce vysvětloval život včel.

Nabulíkoval jí, jak včely odlétají na zimu do teplých krajin, a na jaře se opět vrací zpět do svého úlu, který mezitím včelař hezky vyčistí a připraví.

Věřte nebo ne, prý to paní redaktorka opravdu do novin napsala. Tak jak to tedy je?


Povídání o životě včel 2.díl

Povídání o životě včel 2.díl

„Včeličko, ty máš ale krásné oči“ rozněžnila se Viktorka. „A které máš na mysli?“ odpověděla jí včelka.

Určitě jste si všimli, že ve světě včel není nic tak „jasné“ jak to vypadá.

I tentokrát si řekneme pár zajímavostí, které jste třeba nevěděli.

Další