Výroba a prodej mezistěn kvalitně a zdravě

Čištění vosku

Když včelař donese vosk, tak výrobce mezistěn jej musí nejdříve pročistit. Někteří výrobci využívají pro čištění kyseliny, například kyselinu sírovou. My jsme se vydali jinou cestou. Pro čištění používáme filtrační pytle, kdy vyčistíme vosk od největších nečistot až po ty nejjemnější.

Sterilizace vosku

Po vyčištění vosku musí vosk projít sterilizací. Sterilizace se provádí za účelem odstranění zárodků nemocí včel jako je například včelí mor. Sterilizaci je dle zákona možno provádět několika způsoby, my provádíme teplem na 117°C po dobu 60 minut. Povinnost sterilizace je uložená zákonem a je pod kontrolou veterinární správy. Kdo sterilizaci neprovádí vystavuje své včely nebo včely jiných včelařů nákaze.

Výroba mezistěn

Po sterilizaci může výrobce zahájit samotný proces výroby mezistěny. O způsobech výroby jsme informovali v jiném článku. Na naší farmě AnnKas vyrábíme válcováním neboli lisováním za studena. Někteří výrobci přidávají do vosku jiné látky například parafín nebo oleje, aby tím pak zlevnili mezistěny nebo naopak, aby měli větší zisk. Přidáním parafínu či jiných látek dochází dle našeho názoru ke znehodnocování mezistěn. Mezistěny jsou pak křehké a velmi lehce se deformují. Dle našeho názoru ani nejsou zdravé. My včelí vosk nenastavujeme žádnými látkami. Pokud včelař donese nekvalitní vosk, mezistěny ani nejdou na našem stroji vyrobit a vosk lze pak použít jen na výrobu svíček.

Nekaždý může vyrábět mezistěny

Proto, aby jste mohli vyrábět mezistěny a prodávat je dál je nutné získat registraci (akreditaci) u Státní veterinární správy, která provadí pravidelné kontroly v místě výroby. Seznam akreditovaných výrobců najdete například na webových stránkách svazu včelařů. Ostatní výrobci nejsou pod veterinární správou. Samozřejmě, že naše včelí farma AnnKas je akreditovaným výrobcem.

Už Vás nebaví nekvalitní, věčně se lámající mezistěny? Pořiďte si mezistěny AnnKas.