Význam barev

Červená

Je barvou vzrušující, energickou, prudkou, sebevědomou, mocnou, výstražnou. Často je spojovaná s ohněm, láskou, krví, nebezpečím. Dodává energii (pozor pro melancholiky a silně vyčerpané osoby, zde může působit jako odběratel energie a posunout člověka do hluboké deprese), díky ní vždy zpozorníme, povzbuzuje k aktivitě, povzbuzuje emoce (pozor u choleriků, působí agresivně) a chuť do života, stupňuje zážitky, člověk je hovornější a snaživější. Přednost jí dávají lidé sebevědomí, cílevědomí, tvořiví, ale také pruďasové se sklony k násilí. Odmítání červené může být znakem nedostatku sil a vyčerpanosti, pasivity.

Oranžová

Je barvou slavnostní, radostnou, optimistickou, často je spojovaná se sluncem, teplem, zlatem a bohatstvím, úrodou, ale také rozčilením. Je to symbol sebedůvěry a nadšení. Dodává energii a chuť dělat něco nového, povzbuzuje k aktivitě a myšlení, inovování, pomáhá proti špatné náladě i depresím, nespokojenosti, pesimismu. Jedná se o ideální barvu do kanceláře či pracovny, neboť díky svým povzbuzujícím vlastnostem podporuje kreativitu, myšlení a chuť k práci.

Žlutá

Je barvou povzbuzující, uvolňující, veselá, často spojovaná se souladem, harmonií, otevřeností ale i s povrchností. Díky žluté máte pocit o 2°C vyšší teploty, zahřívá, podporuje chápavost, schopnost kontaktu, pozitivně působí na paměť, podporuje chuť poznávat nové věci. Rádi ji mají lidé plní nadějí a očekávání. Na nešťastné „beznadějné“ jedince žlutá působí pokrytecky. Odmítání žluté prozrazuje zklamání, nedůvěru v budoucnost. Intenzivní žlutá může způsobovat i žlučníkový záchvat.

Světle zelená

Je příslibem nového života, přirozená, ale i jedovatá, spojená s pocitem chladu, vlhka a ticha, rostlinami. Má uklidňující účinky a je často spojována s penězi. Při rituálním pálení svíček, se používá světle zelená, nebo zelená pro přivolání bohatství.

Zelená

Je barva přírody a vegetace, symbol růstu, nového začátku a hojnosti, života, ale také bytostí a duchů. Stejně jako světle zelená uklidňuje nervy, posiluje smysly, pocit klidu a zotavení, vzbuzuje důvěru. Zelené dává přednost ten, který se jen tak nezalekne překážek a umí si stát na svém, ten kdo pečuje o druhé nebo je má sklony ovládat, touží po obdivu a uznání. Odmítají ji lidé originální nebo vnitřně nejistí. Za nesympatickou ji často označují lidé trpící srdečními chorobami.

Tmavě zelená

Vzbuzuje pocit důstojnosti, stability, vážnosti, prestiže, ctižádosti, úcty. Proto je používána ve vojenství. Zlepšuje schopnost koncentrace, uklidňuje vznětlivost, dává pocit bezpečí a naděje.

Zelenomodrá

Je sebeznázornění, barva přátelský citů a sympatií, ale naopak i hrdosti, odtažitosti, sebezbožňování, touhy po uznání, sterility. Často se používá při propagaci cizokrajných letovisk, neboť navazuje atmosféru čistých, přírodních vod. Potlačuje nesmělost a trému, povzbuzuje fantazii. Rádi ji mají lidé sebevědomí a houževnatí.

Světle modrá

Je to barva oblohy, ticha a touhy, je velmi studená a nedoporučuje se do ložnic a koupelen. Uklidňuje, podporuje komunikaci, navozuje bezstarostné veselí. Také navozuje pocit sterility.

Modrá

Je barvou uvolnění, rovnováhy, souladu, uspokojení, klidu, míru, barva touhy i víry, věrnosti, oddanosti i tradice, barva vody, nebe i vzduchu. Zlepšuje vnímání, uklidňuje, ochlazuje, zlepšuje intuici a dojmy. Rádi ji mají lidé s bohatým vnitřním životem, romantici a introverti. Nevyhledávají ji naopak ti, kteří nejsou spokojeni se současnými vztahy.

Tmavě modrá

Je barva měsíčního svitu, magických mocností a předmětů (kladných i záporných), symbol spirituální síly, mystiky, důstojnost, vyrovnanost, důvěra, symbolizuje dálku i hloubku, smutek, mír i spokojenost. Navozuje důvěru, uklidňuje.

Fialová

Je změna, sjednocení opaků, barva inspirace, mystiky a magie, melancholická, osobitá, barva tajemství. Vyvolává skromnost, znepokojení, střízlivost, sjednocuje duchovní a materiální myšlení. Používá se v rámci náboženství a tam, kde chcete navodit pocit důvěry. Světlé variace vyzařují obětavost a lásku k lidem.

Růžová

Je láska, náklonnost, něžnost, jemnost, oddanost, zdrženlivá elegance, volnost, energie, zrození dítěte. Slavnostní nálada, sentimentální cítění, zvyšuje chuť na sladké. V Číně je barvou nadcházejícího úspěchu.

Hnědá

Je barva země a mateřství, potřeba bezpečí, tepla, spojována s představou tělesných požitků a s  touhou po klidném, s přírodou spojeném životě, stabilita, růst. Navozuje pocit odříkání, nevyhledávání změn, zdrženlivost, ale i ochoty. Rádi ji mají lidé toužící po vlastním pohodlí, ale také lidé vyčerpaní toužící po odpočinku. Ti, kteří chtějí být výjimeční a chtějí se lišit, jí pohrdají.

Černá

Je barvou smutku, ztráty, beznaděje, konečného rozhodnutí, barva smrti a opuštěnosti, tmy a tajemna, ale také protestu a vzdoru, plodnosti země. Ve velkém množství může navodit sklíčenost a špatnou náladu, zhoršit tělesný i duševní pohodu člověka. Současně se ale používá při propagaci tajemna.

Šedá

Je smutná, nudná, neutrální spojená s představou chudoby a pokory a stáří. Snižuje aktivitu, pobízí lenost. Používají ji především ti, kteří nechtějí vyčnívat z řady a na sebe upozorňovat.

Bílá

Je čistota, nevinnost, jasnost, vznešenost, barva světla, svobody, citlivosti, rezervovanosti, symbol nového začátku, barva neurčitá, nejistá. Dodává sílu, stabilizuje vědomí, probouzí tvořivost. Na rozdíl od černé, která seštihluje, bílá rozšiřuje. Používá se tedy do malých místností, které je nutné opticky zvětšit. 

Některé informace byly použity ze stránky: http://blog.veruce.cz/psychologie/barvy-jejich-vyznam-a-pusobeni-na-cloveka/. Ze včelích produktů je nejbarevnější pyl. Ten je také velmi užitečný pro naše zdraví. Jaký prospěch z jeho konzumace budete mít, se dozvíze zde.